Jeugd- en Jongeren

PROFICIAT: ZMC bestaat in 2016 al 10 jaar!! 
In februari 2006 is kapelaan A. van der Wegen begonnen met deze vorm van jeugdwerk. Eigenlijk het oude patronaatswerk, maar nu op eigentijdse wijze in een geheel modern jasje!. Hij kon toen starten in het voormalig Dominicanenklooster aan de Oude Markt. Deze vorm van jeugdwerk is grotendeels afhankelijk van een geschikt onderkomen. Dankzij hulp van velen, waaronder ook kerkbestuur en allerlei weldoeners, kon de ZMC na de Oude Markt vanaf 2008 terecht op de Leyenbroekerweg 31, het voormalige bedrijfspand Durlinger. Honderden kinderen en jeugdigen hebben inmiddels de ZMC bezocht. Landelijk bleef dit niet onopgemerkt. In december 2013 mocht de ZMC de landelijke titel ‘Parochie van het jaar 2013’  als ereprijs in de wacht slepen. De kapelaan en de vrijwilligers mogen met heel veel dankbaarheid terugkijken op de afgelopen 10 jaar. Ondertussen hebben de zusters Dominicanessen zich ook bij deze vele vrijwilligers aangesloten. Op zaterdagmiddag 20 februari a.s. zullen zij de 10de verjaardag van de ZMC vieren. Ze doen dit samen met de hulpbisschop, Mgr. E. de Jong alsook vele andere genodigden, de vrijwilligers en vooral natuurlijk onze jeugd. Ze hebben een mooie site: www.zmc-sittard.nl (geheel vernieuwd). Daar leest u ook onder het kopje informatie over het doel van de ZMC + een filmpje. Proficiat, Kapelaan en alle vrijwilligers!!                                         Deken W. van Rens.

 

WJD 2019

In aanwezigheid van ambassadeur Willys Delvalle Velasco van Panama is onlangs de Nederlandse reis naar de WJD 2019 gepresenteerd. De volgende Wereldjongerendagen zijn van 22 tot en met 27 januari

2019 in Panamastad.
Gezien de kosten van de reis en de tijd van het jaar richt de promotie voor deze editie van de Wereldjongerendagen zich met name op de groep ‘young professionals’ die in hun opleiding en/of werk op zoek zijn naar identiteit. Het motto voor de reis luidt: ‘Discover your identity’ (ontdek je identiteit).

De Wereldjongerendagen zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren komen samen om hun geloof te vieren. WJD betekent ook: nieuwe vrienden maken, nieuwe culturen leren kennen, feest vieren, samen de eucharistie beleven, je grenzen verleggen en vooral heel veel gezelligheid. Het blijkt voor jongeren die meegaan steeds weer een ervaring om nooit te vergeten.

Rolmodel
Paus Franciscus koos als thema voor deze Wereldjongerendagen: ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar uw woord’. Projectleider Gerrie Conen van het landelijke Jong Katholiek zegt hierover: “De paus noemt Maria een voorbeeld, een rolmodel voor jongeren. Die hoop, die moed, dat voorbeeld willen wij ontdekken onder het motto: “Discover your identity”.
Volgens Conen zijn de WJD een uitstekende gelegenheid om Panama en de wereldkerk te ontdekken. “Maar ook wie jezelf bent, waar je in het leven staat en wat jouw bijdrage kan zijn aan een betere wereld. Wie ben jij in de organisatie waar je werkt, in de onderwijsinstelling waar je studeert? Wat betekent het katholiek te zijn en hoe belangrijk is een katholieke identiteit in deze snelle wereld? Samen met de bisdommen en vele katholiek maatschappelijke organisaties geven we inhoud aan het thema,” zegt hij.

Panama
De Wereldjongerendagen 2019 vinden op verzoek van paus Franciscus plaats in het Centraal-Amerikaanse land Panama. Een tropisch land, vooral bekend van het Panamakanaal dat de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Een land, bijna twee keer zo groot als Nederland maar met slechts 3,5 miljoen inwoners. Ruim tachtig procent van de inwoners is katholiek. Een land met een prettig klimaat en de WJD worden georganiseerd in de Panamese zomer: de droge periode in januari. Panama staat verder bekend om de prachtige natuur en gastvrije inwoners, die er bovendien trots op zijn de WJD te mogen organiseren voor honderdduizenden jongeren.

Programma
Op 250 kilometer afstand van Panama stad ligt het bisdom Santiago de Veraguas waar natuur, cultuur, geschiedenis en geloof elkaar ontmoeten. Tijdens de ‘Days in the Diocese’ maken de deelnemers van de Nederlandse reis hier kennis mee. Hier mogen ze de gastvrijheid van Panama ervaren en verblijven in gastgezinnen zodat ze daar de cultuur, de ontmoeting en het geloof kunnen beleven.
Gerrie Conen: “Van 22 t/m 27 januari nemen we deel aan de Wereldjongerendagen in Panamastad. Drie ochtenden is er een Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden neem je deel aan het jongerenfestival met muziek, theater, discussie en nog veel meer. Hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag, de kruisweg op vrijdag, op zaterdagavond de avondwake onder de sterrenhemel van Panama, en op zondag de indrukwekkende slotviering met paus Franciscus en honderdduizenden jongeren.”

Guadalupe
Speciaal op verzoek van het bisdom Roermond is er na afloop van het officiële programma in Panama nog de gelegenheid om enkele dagen kennis te maken met het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in het buurland Mexico. Jongeren uit het hele land kunnen tegen geringe meerprijs deelnemen aan dit verlengde programma.
Iedereen in de leeftijd van 18 t/m 30 jaar is welkom op de Wereldjongerendagen. Parochies worden uitgenodigd om jongeren die zij kennen hierover te informeren. De WJD is een katholiek evenement, maar jongeren van alle geloofsovertuigingen zijn van harte welkom. Ben je geïnspireerd door geloof, wil je andere culturen ontmoeten, ga je uitdagingen niet uit de weg, wil je je grenzen verleggen en de wereld ontdekken? Dan is deze reis voor jou bedoeld.

Meer informatie over de deelname aan de WJD vanuit het bisdom Roermond is te krijgen bij kapelaan George Dölle.

Informatie WJD opvragen

Reisdata:
Vertrek uit Nederland dinsdag 15 of woensdag 16 januari 201
Days in the Diocese in het bisdom Santiago de Veraguas, donderdag 17 t/m maandag 21 januari 2019
WJD in Panama stad, dinsdag 22 t/m zondag 27 januari 2019
Terugreis naar Nederland maandag 28 of dinsdag 29 januari 2019 of aansluitend nog enkele dagen verblijf in Mexico-Stad.