Broederschap Sittard – Kevelaer

OLVKevelaerElk jaar, op de eerste maandag na 8 september, vindt de bedevaart van Sittard en omstreken naar Onze Lieve Vrouw, Troosteres der bedroefden te Kevelaer plaats. Ruim 600 pelgrims uit Sittard en omstreken ondernemen deze jaarlijkse bedevaart. De eerste bedevaart vanuit Sittard naar Kevelaer dateert van 1669.

De Broederschap Sittard – Kevelaer heeft zich ten doel gesteld de devotie tot Onze Lieve Vrouw, Troosteres der Bedroefden te bevorderen.
Daarom neemt de broederschap de jaarlijkse organisatie van deze bedevaart voor haar rekening.

Daarnaast zijn de leden van de broederschap actief in de diverse processies die Sittard rijk is . Dit doen zij door als broedermeester, pelgrims en processiegangers te begeleiden en in de processie voor te bidden.

Broederschap annuleert de bedevaart van 2021

De bedevaart naar Kevelaer zal dit jaar geen doorgang vinden. Het bestuur van de Broederschap Sittard-Kevelaer heeft met verdriet in het hart moeten besluiten de bedevaart te annuleren vanwege de coronacrisis.

Er is teveel onzekerheid hoe de situatie na de zomer in Nederland en Duitsland zal zijn. Daardoor is het niet mogelijk om dit jaar de bedevaart naar Kevelaer te organiseren. De voorbereidingen voor deze grote en grensoverschrijdende bedevaart moeten ruim van te voren beginnen. Daarom is in het voorjaar de knoop doorgehakt, hoe vervelend dat ook is.

Hopelijk is het volgend jaar wel weer mogelijk om op bedevaart naar Kevelaer te gaan. Noteert u daarom alvast maandag 12 september 2022 in uw agenda.

Programma op maandag 12 september 2022:

  • vanaf  07:00 uur   Ophalen op de opstapplaatsen in de verschillende dorpen en wijken
  • 08:30 uur   Gezamenlijk vertrek van alle bussen vanaf restaurant “Op de Vos” in Nieuwstadt (de meeste pelgrims zijn dan in de verschillende dorps- en stadskernen per bus opgehaald).
  • 10:15 uur   Aankomst in Kevelaer waarna processie naar de basiliek
  • 10:30 uur   Plechtige Hoogmis in de basiliek
  • 15:00 uur   Grote Kruisweg in het Mariapark en kleine Kruisweg in de Pax-Christikapel
  • 17:30 uur   Plechtig Lof in de Basiliek. Na het Lof wordt in processie rond de Genadekapel getrokken en aansluitend terug naar de bussen voor de terugreis naar Sittard

Deelname kost € 18,- per persoon te voldoen bij aanmelding.
Kaarten zijn tot woensdag 31 augustus, 2022 verkrijgbaar bij:

  • stomerij Mengelers, Putstraat 11, tel. 046-4512251 en
  • de heer Tummers, Hodgesstraat 14, tel. 046-4520590
  • mevrouw Donners, Overhoven 53, tel. 06-21243805

Vraag bij uw contactpersoon naar de vertrektijd van uw bus!
Een geldig paspoort of ID-kaart is vereist.

Voor inlichtingen:
de heer F. Tummers, tel. 046 – 4520590

Korte geschiedenis van de devotie

De marskramer Hendrik Busman zou van de Maagd zelf tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor en op 1 juni 1642 stond er een eenvoudige bidzuil op de plek waar hij de opdracht kreeg. Al gauw kwamen er pelgrims en werden genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo gehouden in het klooster Ter Weide. In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de Genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de negentiende eeuw en werd tot basiliek verheven in 1923.

Lees meer….

Privacyverklaring