Marialint

Marialint verbindt 110 Limburgse kapelletjes met elkaar

Een aantal bedevaartsoorden in Limburg heeft de handen ineengeslagen en een lint van fietsroutes langs 110 Mariakapelletjes uitgezet. Dit Marialint wordt dit voorjaar opengesteld. Vanaf 1 mei zijn de routes op papier verkrijgbaar en online zijn ze nu al beschikbaar.

Tienray www.kleinlourdes.nl
Venlo www.rkvenlo.nl
Roermond www.kapelinhetzand.nl
Sittard www.rk-kerken-sittard.nl
Maastricht www.sterre-der-zee.nl
Wittem www.kloosterwittem.nl

Verspreid door het Limburgse land zijn tal van grotere en kleinere Mariakapellen te vinden. Elke kapel, elke bedevaartplek heeft z’n eigen verhaal. Het Marialint verbindt die verhalen met elkaar en laat de fietser kennis maken met bekende en ook veel onbekende plekken waar Maria wordt vereerd. “Ik kan geen kapelletje langsfietsen, zonder Maria even te groeten”, zegt Nan Paffen, een van de initiatiefnemers van het Marialint. “Zelfs zonder afstappen, kun je even in gedachten gedag zeggen. Maria is voor mij gewoon een ‘magnifieke’ vrouw”.

De routes hebben verschillende lengtes. De meeste zijn als een rondtocht te fietsen, maar onderweg zijn er ook verbindingen met de volgende route te leggen, waardoor er een heel lint aan routes ontstaat en iedereen naar eigen inzicht kan kiezen hoeveel kilometers hij of zij fietst. Voor de routes is gebruik gemaakt van de fietsknooppuntenroute van de ANWB. De routes zijn bij de verschillende kapellen als folder verkrijgbaar, maar ook van diverse sites te downloaden.


Download links van de fietsroutes in regio Sittard:

Fietsroute Sittard Noord
Fietsroute Sittard Zuid
Fietsroute Sittard Oost

Op zondag 1 mei – het begin van de Mariamaand – werd het Maralint ten doop gehouden en bood mede-initiatiefnemer Peer Boselie de eerste folders regio Sittard aan aan pastoor-deken Rob Merkx.