Geschiedenis

De Sittardse binnenstadparochie heeft een rijke historie en herbergt tal van monumenten.
Klik op de foto’s als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Sittardse kerken.

 

 GKinterieur

St.-Petruskerk

Als men Sittard nadert valt de 80 meter hoge toren van de dekenale Grote–, of St.-Petruskerk al van verre op. De kerk werd reeds in 1297 verheven tot kollegiale kerk waaraan een college van kapittelheren was verbonden. Dit kapittel stond eeuwenlang borg voor het onderwijs in de regio. In 1999 is het interieur van de Grote Kerk ingrijpend gerestaureerd.

St.-Michielskerk

De St.-Michaël of Paterskerk kwam in 1668 gereed, en is gebouwd in de toen gangbare Zuid-Nederlands barokstijl door de paters Dominicanen. Op de laatste zondag in augustus trekt vanuit deze kerk al ruim 325 jaar een processie naar de St.-Rosakapel in de Kollenberg.

 MK
 Bas1

Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart

Deze kerk dateert van 1867 en is een schoolvoorbeeld van neo-gothiek. De kerk is vrijwel volledig uit giften tot standgekomen en werd vanwege de massale toeloop van pelgrims in 1883 als eerste in Nederland verheven tot “basilica minor”Naar de website van de basiliek

 Klooster Agnetenberg

Mede om het protestantisme te bestrijden, zijn in 1649 vanuit het klooster Engelendael in Brugge drie zusters Dominicanessen in Sittard aangekomen met de opdracht er een klooster te stichten. De zusters noemden hun nieuwe klooster “St.-Agnetenberg” naar de patrones de H.Agnes de Montepulciano.

 agnetenberg